AMD lansează ATI Radeon HD 3870 X2

La doar două luni de la lansarea din noiembrie 2007 a seriei de succes ATI Radeon HD 3800, AMD anunţă primul procesor grafic care trece pragul teraflop, adică un trilion de operaţii matematice pe secundă. Noul ATI Radeon HD 3870 X2 combină două procesoare ATI Radeon HD 3870 pe aceiaşi placă grafică, conectarea făcându-se prin tehnologia CrossFire. Rezultă aproximativ dublarea performanţei a noului ATI Radeon HD 3870 X2 faţă de ATI Radeon HD 3870, iar preţul recomandat pe piaţa retail păstrează proporţia, adică $449 pentru noul procesor grafic.

Continue reading

Lumea Open-Source în săptămâna 21 – 27 ianuarie 2008

Săptămâna trecută a fost iar o săptămână încărcată, iar ştirea cea mai comentată a fost tot KDE 4.0. Mai precis, s-a scris mult despre portarea KDE pe platforma Windows. Detalii găsiţi chiar aici pe technogeek. Dacă vreţi să vedeţi şi capturi de ecran cu KDE pe Windows, încercaţi acest articol. Dacă aveţi o distribuţie din familia Ubuntu şi vreţi să testaţi noul KDE, urmaţi acest tutorial, iar dacă aveţi Mandriva încercaţi-l pe acesta. Vă spuneam în articolul meu despre KDE 4 portat pe Windows şi despre versiunea preliminară de Amarok 2.0. Ei bine, mai multe detalii despre acest Amarok găsiţi aici. Şi fiindcă presupun că deja v-aţi săturat să tot auziţi de KDE şi de acest mult-prea-lăudat 4.0, o să încerc să închei discuţia despre KDE cu un articol echilibrat care-şi propune să răspună la întrebarea: „Pentru mediul de afaceri: GNOME sau KDE?”.

Continue reading

VIA păşeşte spre arhitectura pe 64 biţi

A trecut ceva vreme de când nu am mai văzut procesoare VIA în ofertele firmelor IT din ţară, dar această situaţie poate să se schimbe anul acesta, deoarece compania a anunţat aceste zile detalii legate de noile procesoare VIA Isaiah. Păstrând tradiţia de procesoare care au un consum energetic scăzut, VIA urmăreşte pe lângă piaţa desktopurilor, să fie un competitor puternic pe piaţa dispozitivelor mobile unde contează designul compact şi viaţa cât mai lungă a bateriilor.

Continue reading

Radeon HD 3400 şi HD 3600 – soluţii ieftine de la AMD

La sfârşitul anului trecut, AMD anunţa lansarea unităţilor de procesare grafică (GPU) ATI Radeon HD 3800 destinate pasionaţilor de performanţe grafice. Pe 23 ianuarie anul acesta, compania a anunţat lansarea a două noi astfel de unităţi destinate unor utilizatori mai puţin pretenţioşi. Este vorba de seriile de clasă medie şi joasă ATI Radeon HD 3600, respectiv ATI HD Radeon 3400.

Continue reading

Western Digital ridică ştacheta la 320GB per platan

Anul trecut corporaţia Western Digital anunţa lansarea unui HDD de înaltă densitate, de 2,5 ţoli şi o capacitate de stocare de 160 GB pe un platan, WD Scorpio, destinat laptop-urilor. Iată că anul acesta, pe 22 ianuarie, aceeaşi corporaţie a anunţat extinderea familiei de discuri WD Caviar prin lansarea unui HDD de 3,5 ţoli pentru calculatoarele de birou (desktop) cu o capacitate de 320 GB pe un platan.

Continue reading

KDE de acum şi pe Windows şi Mac OS X!

KDE este un manager de ferestre foarte popular pe sistemele de operare Unix. Pe 11 ianuarie a fost lansată versiunea 4.0, cea mai complexă şi mai importantă versiune de până acum.

KDE este scris, în mare parte, în Qt, framework-ul pentru programare grafică al celor de la Trolltech. Partea interesantă este că, începând de la versiunea 4.0, Qt vine cu o variantă Open-Source şi pentru Windows, drept pentru care KDE 4.0 a putut fi portat pe această platformă.

Continue reading

Philips Readius – telefon mobil cu ecran flexibil

Compania olandeză Polymer Vision a lansat recent pe piaţă un nou produs: Readius, care înglobează funcţionalităţile unui telefon mobil şi pe cele ale unei cărţi electronice. Acum doi ani, Philips Electronics (care deţine o parte din Polymer Vision) dezvăluia în cadrul Internationale Funkausstellung (IFA) din Berlin, un nou concept de e-book de buzunar. Noutatea conceptului consta în faptul că ecranul se putea rula în jurul dispozitvului, având dimensiuni mai mari decât dispozitivul însuşi.

Continue reading

Tutorial IBM despre Linux pe dispozitive mobile

IBM Developer Works găzduieşte un tutorial gratuit despre folosirea distribuţiei Ubuntu pe dispozitive mobile. Tutorialul explorează Ubuntu Linux 7.10 şi proiectul Ubuntu Mobile and Embedded (UME). Ubuntu Mobile and Embedded este un proiect sponsorizat de Canonical şi Intel, ce are ca scop crearea unui sistem de operare Linux derivat din Ubuntu pentru dispozitive mobile. Aceste dispozitive sunt cunoscute mai nou sub acronimul MID.

Continue reading