Verbatim lansează un HDD de 500GB (2.5”)

Concurenţa pe piaţa dispozitivelor de stocare a înregistrat un nou competitor, cunoscut la noi în special pentru producţia de CD-uri şi DVD-uri. Verbatim a anunţat lansarea unui hard-disk portabil de 2,5" cu o capacitate de 500 GB. Noul dispozitiv, având dimensiunile unui PDA se alătură seriei SmartDisk ce oferea până acum volume de maxim 320 GB.

Continue reading

Seagate – 1 miliard de hard-discuri fabricate

Pe 22 aprilie Seagate a anunţat că a fabricat hard-discul cu numărul 1 miliard. Este prima companie care atinge această cifră în producţia de hdd-uri, capacitatea totală de stocare a dispozitivelor fabricate din anul 1979 până în prezent fiind de aproximativ 79 de milioane de terabytes (echivalentul a 158 miliarde ore de vizionat imagini video).

Continue reading

MSI Wind Notebook – încă o ameninţare pentru Eee PC

Actualizare articol (9 iunie 2008): MSI a anunţat lansarea primului laptop din seria Wind: MSI Wind U100.

Nu cu multă vreme în urmă vorbeam despre apariţia de noi competitori şi noi modele pe piaţa laptopurilor low cost. Dacă de la OLPC până la intrarea în scenă a celor de la Intel sau Asus a trecut un oarecare timp, acum actorii freamătă de nerăbdare pentru a ieşi în lumina reflectoarelor. Acesta este şi cazul firmei MSI şi a produsului său Wind Notebook echipat cu procesor de la Intel.

Continue reading

Noi lansări AMD Phenom X3

AMD anunţă lansarea a trei noi modele de procesoare AMD PhenomTM X3 triple-core, procesoare care combinate cu noile chipseturi AMD 780 pot oferi utilizatorilor o experienţă HD „absolută” precum şi performanţe grafice îmbunătăţite. Ca unic procesor x86 triple-core, AMD Phenom X3 aduce tehnologia şi performanţele procesoarelor multi-core atât utilizatorilor casnici cât şi companiilor de orice dimensiune oferind performanţe sporite la un consum de energie redus.

Continue reading

Western Digital lansează VelociRaptor

Western Digital a lansat un nou model de hard disk SATA de 2,5" din seria Raptor: VelociRaptor. Performanţele acestuia îl fac un competitor de temut pentru SSD-uri pentru că vitezele de transfer sunt comparabile (între 65,2 -124,6 MB/s la citire şi 77,5 – 123,9 MB/s la scriere), dar la preţuri mult mai mici. Astfel de viteze mari sunt posibile datorită interfeţei SATA care permite transferul cu viteze de până la 3 GB/s, cache-ului de 16 MB şi vitezei de rotaţie a platanului de 10.000 RPM.

Continue reading

Lumea Open-Source în săptămâna 14 – 20 aprilie 2008

Ştiri

Iată-ne după încă o săptămână cu ştiri interesante şi controversate, cu lansări minore de software şi sisteme de operare… Haideţi să le luăm pe rând.

Ecourile aprobării OOXML ca standard ISO încă se fac simţite. ISO s-a săturat ca oamenii să protesteze împotriva OOXML aşa că ne roagă să renunţăm… Ce să însemne asta? „Ştim că am greşit, dar ce s-a întâmplat s-a întâmplat”? Oricum, dacă aveţi nelămuriri, ISO a făcut şi o listă cu cele mai frecvente întrebări despre standardul OOXML. Nu are rost să vă complicaţi cu OOXML, mai bine studiaţi puţin formatul liber ODF.

Continue reading

O tehnologie inovatoare de la IBM: racetrack memory

Cercetătorii de la IBM au prezentat rezultate preliminare ale unei tehnologii care ar putea revoluţiona industria memoriilor electronice. Mult mai durabilă şi mai fiabilă decât memoriile existente, cu un consum mai redus şi capacitate de stocare de sute de ori mai mare la aceleaşi dimensiuni, racetrack memory ar putea să devină tehnologia de bază folosită de marii producători mondiali.

Continue reading

Technogeek.ro împlineşte 1 an!

Ţin să vă anunţ că azi, 18 aprilie 2008, se împlineşte 1 an de când Technogeek.ro a văzut lumina biţilor.

A fost un an în care s-au scris 272 articole – sper eu – de calitate. Un an în care nu au lipsit provocările, un an în care am învăţat multe, un an cu suişuri şi coborâşuri (în trafic :P ), per total – un an bun!

Şi, ca să sărbătorim aşa cum se cuvine, vom avea câteva surprize pentru cititori. Dar despre asta voi oferi mai multe detalii în zilele următoare. Până atunci, staţi aproape!

Autor: Mihai Brehar

Ink MC – încă un mini-notebook

După OLPC, Asus, Intel şi alţii, o nouă companie se implică în competiţia pe piaţa calculatoarelor portabile low cost. E vorba de InkMedia cu al ei Ink Mobile Computer (Ink MC), un notebook echipat cu un SoC (System-on-chip) Freescale bazat pe un procesor i.MX31, cu frecvenţă de ceas care nu a fost încă dezvăluită. Computerul are un ecran detaşabil SVGA de 8,6 inch cu o rezoluţie de 800×600 true color, 4 sloturi USB, Ethernet, WiFi, un sistem de operare Linux iar bateria ţine între 5 şi 8 ore.

Continue reading