Live blogging de la eLiberatica

Am ajuns la eLiberatica cu ceva întârziere şi am pierdut introducerea plus prima prezentare. A urmat o prezentare a domnului Varujan PAMBUCCIAN, Preşedintele Comisiei IT&C, Camera Deputaţilor; prezentare care nu era în program.

Ei bine, domnul Varujan a bătut câmpii rău de tot, prezentarea lui n-a avut deloc legătură cu open-source. A început cu istoria calculatoarelor şi-a terminat cu Google, cu software-ul ca serviciu. A vorbit despre comunicaţii, despre Romtelecom, despre publicitate, etc. Mie cel puţin, mi s-a părut că ideile lui n-au fost prea coerente. Şi ne mirăm că Microsoft e la putere în administraţia publică şi şcolile din România. Ne mirăm că proiectul OLPC a fost respis în România din cauză că nu rulează MS Word.

A urmat prezentarea lui Zak Greant despre licenţele open-source. A venit vorba şi de patente, iar domnul Pambuccian a intervenit în prezentare, dând din nou cu bâta în baltă, fiind un susţinător acerb al patentelor.

Bogdan Manolea a avut o prezentare ok despre aspectele legale ce ţin de software în general, cu tangenţe spre software-ul open-source.

După pauza de cafea, a prezentat Barbara Held din partea Comisiei Europene. A fost interesant de văzut poziţia oficială a Uniunii Europene care s-a transformat dintr-un observator, într-un membru activ al mişcării open-source.

O prezentare extrem de reuşită a avut domnul Constantin Teodorescu, secretar de stat în Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologia Informaţiei. Ei bine, după ce mi-am pierdut speranţele auzindu-l pe d-nul Pambuccian vorbind, d-nul Teodorescu a reuşit să aducă speranţa că la vârful României sunt oameni cu mintea deschisă. Prezentarea dânsului a fost despre implementarea autentificării folosind OpenID pe toate site-urile din administraţia publică românească.

Din păcate bateria laptopului meu a cedat mai repede decât am reuşit eu să-mi aştern gândurile, iar prizele de curent au fost o raritate la eveniment. Voi spune pe scurt şi despre restul prezentărilor, cel mai probabil duminică. La a doua zi a evenimentului nu pot să particip din motive personale, iar aceste ultime rânduri sunt scrise din Cluj.

Aşadar, voi reveni cu detalii duminică.

Autor: Mihai Brehar

VIA Nano – o nouă familie de procesoare cu consum redus

VIA Technologies a anunţat lansarea VIA Nano – o nouă familie de procesoare performante dar cu consum redus (realizat prin tehnologia Adaptive PowerSaver). Realizate pe arhitectura Isaiah şi având eficienţa energetică a familiei VIA C7, procesoarele Nano promit performanţe de 4 ori mai mari la acelaşi consum de energie şi upgrade fără investiţii suplimentare pentru plăci de bază noi (au compatibilitate pin-to-pin cu VIA C7).

Continue reading

Lumea Open Source în săptămâna 19 – 25 mai 2008

Ştiri

Poate aţi auzit despre problema gravă cu care s-au confruntat Debian şi distribuţiile bazate pe Debian deopotrivă. O modificare făcută asupra pachetului OpenSSL în septembrie 2006 a „stricat” generatorul de numere aleatoare a acestuia. Consecinţa directă a fost că plaja de chei generate aleator s-a restrâns undeva la 32.000 de chei distincte, un număr foarte mic. Mai multe detalii despre „coşmarul” dezvoltatorilor Debian găsiţi aici. Despre ce a urmat după rezolvarea problemei puteţi citi aici.

Continue reading

OLPC la a doua generaţie

Organizaţia OLPC şi-a anunţat intenţia de a lansa „laptopul” XO de a doua generaţie.

Nu cu multă vreme în urmă vorbeam despre competiţia acerbă de pe piaţa laptopurilor low-cost şi despre faptul că OLPC nu şi-a atins în totalitate obiectivele ţintă, Nicolas Negroponte fiind nevoit să apeleze la bunăvoinţa lui Bill Gates pentru a susţine proiectul livrând XO cu Windows.

Continue reading