Lumea Open Source în săptămâna 16 – 22 iunie 2008

Ei bine, iată vă prezint cu o întârziere de o săptămână, rezumatul săptămânii 16 – 22 iunie 2008!

Ştiri

Ştirea cea mai interesantă a săptămânii 16 – 22 iunie este, fără îndoială, lansarea Firefox 3 şi încercarea celor de la Mozilla de a intra în Cartea Recordurilor. Această nouă versiune de Firefox a fost descărcată în primele 24 de ore de 8.3 milioane de ori iar acum se aşteaptă validarea recordului. O trecere în revistă a celor mai importante noutăţi pe care le aduce versiunea 3.0 găsiţi aici.

Continue reading

Mariajul LiMo şi LiPS – dragoste sau interes?

Forumul Linux Phone Standards (LiPS) a anunţat că începând cu luna iulie îşi va uni viitorul de Fundaţia Linux Mobile (LiMo). Dacă în lumea calculatoarelor, sistemul de operare Linux poate îmbrăca o mare diversitate, în funcţie de plăcerea şi activitatea specifică fiecărui utilizator, în lumea telefoanelor mobile, această diversitate poate fi o piedică în faţa dezvoltatorilor de software. Noua plaftormă care va fi creată sub egida LiMo va fi un standard „de facto” al telefoanelor mobile bazate pe Linux.

Continue reading

EeePc 901 cu abonament Orange, 11,9 Euro / lună

Actualizare articol (29 sept. 2008): Orange oferă Eee PC 1000H la preţul de 369 euro

Navigând azi pe internet, am văzut o reclama interesantă. Orange oferă un pachet promoţional format dintr-un laptop Asus EeePC 901, un modem USB pentru access internet prin 3G+ / 3G / EDGE / GPRS / GSM, împreună cu abonamentul Internet Unlimited Start la un preţ de 11,9 EUR / lună.

Interesant!

Detalii: Orange

Autor: Mihai Brehar

AMD/ATI lansează seria Radeon HD 4800

Se pare că luna iunie a devenit luna procesoarelor grafice. După recenta lansare a familiei GeForce GTX 200 de la NVIDIA, AMD lansează primele două chip-uri grafice HD 4850 şi 4870 din noua serie ATI Radeon HD 4800 (cu putere de procesare de aproape 1 Teraflop, adică 1000 de miliarde de operaţii în virgulă flotantă pe secundă). MSI (Micro Star International) a anunţat integrarea acestora în plăcile MSI R4850-T2D512 şi R4870-T2D512 (prima echipată cu memorii GDDR5).

Continue reading

Asus Eee Box – un desktop revoluţionar

După ce a impus marca EeePC in lumea laptopurilor, ASUS atacă un alt segment de piaţă, cel al calculatoarelor de birou (desktop) prin lansarea Eee Box. Având un consum redus de energie (cu 90% mai mic decât în cazul unui PC standard), dimensiuni mici, dar oferind şi performanţă, Eee Box are toate şansele să devină o alternativă viabilă în special pentru utilizatorii casnici.

Continue reading

Sony-Ericsson C905 Cyber-shot – 8,1 megapixeli la telefon

Dacă în urmă cu numai câteva luni, Sony-Ericsson anunţa lansarea XPERIA X1 care îngloba o mulţime de funcţionalităţi (transfer de date wireless, cameră foto, Media player, jocuri 3D, aGPS, ş.a.), prin lansarea C905, compania oferă clienţilor primul telefon mobil Cyber-shot „slide-to-open” care are încorporată o cameră foto de 8,1 megapixeli, zoom digital de 16x şi blitz cu Xenon. Aceasta poate filma secvenţe video şi include tehnologii cunoscute utilizatorilor de aparate de fotografiat digitale precum: stabilizator de imagine, autofocalizare, reglare „inteligentă” a contrastului şi detectarea feţelor. Mai este dotată cu un card de memorie Memory Stick Micro de 2 GB, adaptor USB (CCR-70) şi un ecran de 2,4" rezistent la zgârieri. Imaginile pot fi vizualizate pe un televizor prin intermediul WiFi sau prin cablu, sau pot fi trimise spre un alt dispozitiv prin intermediul Bluetooth.

Continue reading

Firefox, Narro, OpenOffice şi Fedora în Cluj-Napoca

GSLÎn data de 21 iunie 2008, Grupul pentru software liber va organiza un eveniment ce va cuprinde prezentări despre Firefox România, Narro, OpenOffice România și Fedora România.

Evenimentul se va desfăşura între orele 11 şi 14, în cadrul Facultății de Ştiințe Economice (Campus ISE), str. Teodor Mihali, nr 58-60, sala 310 (etaj 3).

Prezentările vor fi susţinute de Adrian Joian, Nicu Buculei și Alexandru Szasz.

Continue reading

GeForce GTX 200 – o nouă familie de unităţi grafice de la NVIDIA

Dată fiind cererea de creştere a performanţei în domeniul prelucrării grafice, NVIDIA lansează o nouă familie GPUGeForce GTX 200 – care conţine deocamdată numai două procesoare: GTX 280 şi GTX 260. Datorită arhitecturii de a doua generaţie NVIDIA Unified Architecture, acestea oferă performanţe cu până la 50% mai mari decât GeForce GTX 8800. Nu lipsesc nici noile tehnologii precum NVIDIA SLI, NVIDIA CUDA şi NVIDIA Pure Video HD pentru decodare şi procesare video.

Continue reading