Adobe Moviestar – Flash Player cu suport HDTV

Link-ul pentru download / instalare Flash Player se află la sfârşitul articolului.

Adobe a anunţat pe 21 august lansarea unei noi versiuni a Flash player-ului său, numită Moviestar, care include acum suport pentru clipuri video high-definition.

Ce înseamnă lucrul acesta? Înseamnă că de acum Flash poate reda filme care respectă standardul H.264, standard care este folosit şi în dispozitivele Blu-Ray şi HD-DVD. Cu alte cuvinte, calitatea video a fost mult îmbunătăţită faţă de versiuni anterioare ale Flash Player 9. De asemenea, trebuie menţionat faptul că formatul H.264 este un standard deschis, lucru care este un aspect pozitiv.

Adobe nu sunt primii care aduc pe web calitatea formatului H.264, acele filme high-definition despre care auzim tot mai mult în ultima vreme. O lansare deloc de neglijat este Microsoft Silverlight, o platformă software pentru afişarea conţinutului multimedia avansat, construită de cei din Redmond. Aceasta se doreşte a fi cross-platform, însă eşuează la acest capitol, nefiind disponibilă decât pe Windows şi pe Mac-uri. Cât despre Flash… îl avem cu toţii instalat. Adobe susţine că player-ul său are o rată de penetrare pe web de 98,7%, fiind produsul cel mai bine situat în top pentru a livra conţinut multimedia bogat, urmat destul de departe de platforma Java, cu 87% din piaţă.

Lansarea noului player este o reacţie normală la iniţiativa celor de la Microsoft. Mai mult decât atât, este o reacţie benefică, şi credem că varianta Adobe are mult mai multe şanse de reuşită. Moviestar implică beneficii atât pentru utilizatorul de rând, care se poate acum bucura şi pe web de clipuri high-definition, dar şi pentru companiile de profil, care pot servi utilizatorilor filme de o calitate ridicată.

După lansările făcute de Microsoft şi Adobe, să ne aşteptăm la o reacţie şi din partea celor de la Sun şi a comunităţii Java? Va fi JavaFX alternativa acestora? Vom fi cu ochii pe ei!

Download Flash Player

Sursa: Adobe

Autor: Radu Brehar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>