Ce ar trebui sa faca guvernul cu 100 mil EUR

Se da stirea asta. Interesant. E fain ca se dau bani pentru sectorul IT, insa par a fi niste bani cu dedicatie pentru cativa jucatori mari. De ex Siveco si altii care au contracte babane cu statul. Sa fim seriosi, o firma medie/mica nu are cum sa creeze 200 de locuri de munca. Chiar si o firma mare ar avea dificultati.

Accentul ar trebui sa se puna pe firmele mici. Am si eu o firma mica si poate sunt subiectiv in aceasta privinta. Nu am nevoie de nici un ban de la guvern, nu din acest motiv scriu acest articol. Insa cred ca mai multe firme mici sunt per total mai valoroase si mai sanatoase pentru economie decat o firma mare, din mai multe puncte de vedere. Economiile din vest sunt bazate in mare parte pe firmele mici si medii. La naiba, chiar si in Romania e asa. Si atunci de ce nu se sprijina aceste firme?

Daca as fi guvernul Romaniei, nu as folosi banii pe salarii. Daca banii sunt folositi pe salarii, s-ar creste automat si in mod nejustificat nivelul salariilor. Iar companiile care nu beneficiaza de bani, vor avea probleme in a gasi oameni calificati, pentru ca ei vor fi atrasi de companiile care au primit banii.

Daca as fi guvernul Romaniei, din jumate de suma as cumpara niste cladiri in centrul marilor orase. Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi, Brasov, Craiova. Da, in centru, pentru ca oamenii nu vor avea chef sa se plimbe dintr-un capat in altul al orasului, cum e la Cluj parcul Tetarom. Personal, m-am gandit de cateva ori sa aplic la Tetarom, insa timpul inseamna bani, iar banii castigati prin chiria mai mica s-ar fi dus pe naveta zilnica pana la locul de munca. Prefer o chirie mai mare in centru. In Cluj as cumpara Hotel Continental, ca tot sta in paragina.

Daca as fi guvernul Romaniei, as oferi aceste cladiri firmelor mici, pentru o chirie modica, care sa acopere cheltuielile de intretinere. Cu un sfert din bani as crea diverse programe de training si consultanta pe alte domenii decat IT (consultanta juridica, marketing, vanzari, management, etc).

Iar cu restul de bani as sponsoriza sau as organiza diverse conferinte si evenimente cu participare internationala. Doua exemple ce-mi vin acum in minte: DrupalCamp si WordCamp.

Sunt doar cateva idei schitate rapid (intre doua schimbari de scutece) insa cred ca ar avea mai mare impact (atingand mai multe sectoare economice) decat subventionarea salariilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>