Lumea Open Source în săptămâna 13 – 19 octombrie 2008

Ştiri

Dell lansează reclame cu laptop-uri cu Ubuntu preinstalat în ziarele din Statele Unite! E, deci, timpul să migraţi pe Linux. Cum şi de ce? Poate acest articol vă va lămuri.

Standardele LSB vor ajunge în curând la versiunea 4. Pregătirile merg conform planificării şi o versiune „beta” a fost deja lansată.

Brazilia, o ţară aflată într-o relaţie foarte bună cu lumea Open Source, a folosit sute de mii de calculatoare cu Linux instalate pe ele pentru a permite oamenilor să voteze. Detalii, imagini si un film, găsiţi aici.

Virtualizarea e la modă, aşa că e bine să vă documentaţi! Iată aici o comparaţie între mai multe soluţii de virtualizare de pe HP-UX, Solaris şi AIX şi nu numai.

Se discută în continuare despre schimbarea sistemului de versionare a nucleului Linux. Eu personal sunt pentru folosirea noului sistem de numerotare a versiunilor. Mi se pare mai logic, mai intuitiv şi mai reprezentativ. Dar într-adevăr… există şi problema migrării la noua numerotare…

Păi se putea? Haideţi să vă prezint iar articole Linux versus Windows. Uitaţi-vă, de exemplu, ce scor are meciul actualizărilor software dintre aceste două sisteme de operare. Sau uitaţi-vă la încă o campanie Microsoft care încearcă să demonstreze că infrastructura Windows e mai ieftin de întreţinut.

Sisteme de operare

Mandriva 2009 s-a lansat săptâmâna trecută şi se pare că este o lansare reuşită. Iată aici câteva informaţii despre instalarea noii distribuţii şi folosirea acesteia cu KDE 4. Ţinta acestei distribuţii este în continuare plaja de utilizatori începători sau mai comozi. Iar dacă nu aveţi chef să citiţi, mai bine vizionaţi ceva filme

PCLinuxOS 2009 este o distribuţie derivată din Mandriva. Dar, se pare că versiunile cu acelaşi număr ale acestor distribuţii nu corespund. De exemplu, ultimul beta al lui PCLinuxOS are KDE 3.5 instalat în mod implicit.

Elive este distribuţia Linux care vă poate ajută să evadaţi din lumea KDE/GNOME. Echipată cu Enlightenment, micuţa distribuţie arată foarte îngrijit.

Debian Lenny trebuia să fie gata în septembrie. Iată-ne trecuţi de mijlocul lui octombrie şi… dezvoltatorii mai au încă de lucru.

openSUSE 11.1 Beta 3 a fost, de asemenea, întârziat. Nu este vorba de o întârziere majoră şi suntem asiguraţi că versiunea finală va fi lansată foarte aproape de data preconizată!

Zonbu este o distribuţie Linux bazată pe Gentoo ce rulează foarte, foarte repede. Având în vedere ştirile nu tocmai pozitive ce vi le-am dat despre Gentoo, sper ca proiectul Zonbu să aibă succes!

OpenSolaris 2008.11 se apropie de data lansării. 2008.05 a fost o lansare bună, deci ne putem aştepta la ceva cel puţin la fel de bun. Cei de la Phoronix ştiu mai multe.

MikeOS este un sistem de operare Open Source, pe 16 biţi, creat în scopuri educative. Îmi place foarte mult ideea şi ar fi foarte frumos dacă s-ar lucra cu aşa ceva în facultăţile de informatică din ţară!

Aplicaţii

OpenOffice.org 3.0 este lansarea săptămânii, site-ul fiind aproape blocat de utilizatorii dornici să-l încerce cât mai repede. Iată, aici pe Linux.com, găsiţi ceva informaţii despre noutăţile şi modificările pe care le aduce noua versiune a celei mai populare suite office Open Source, iar aici găsiţi mai multe capturi de ecran şi ceva comparaţii cu versiunea 2.4. Dacă vreţi să testaţi OpenOffice.org 3.0 fără să-l instalaţi pe calculatorul dvs, încercaţi Ulteo. Multe alte detalii şi informaţii despre conferinţa OpenOffice.org 2008, găsiţi şi aici.

Nucleul 2.6.27, lansat săptămâna trecută, a fost întors pe toate părţile toată săptămâna aceasta. Iată, de exemplu, ceva detalii despre SElinux şi alte îmbunătăţiri la partea de securitate făcute în noua versiune. Sau, iată un top 5 al celor mai interesante noutăţi. Lansarea aceasta vine la scurt timp după ce s-au aniversat 17 ani de la primul nucleu Linux. Oare cum e Linux-ul acum, la 17 ani?

ext4 a ieşit din stadiul „doar pentru aventurieri”. Se pare că sistemul de fişiere menit să înlocuiască bâtrânul şi solidul ext3 are şanse să devină sistemul de fişiere implicit, începând cu nucleul Linux 2.6.28.

Qt Greenhouse va fi noul IDE pentru dezvoltarea de aplicaţii în Qt. Anunţul a fost făcut de Matthias Ettrich de la Qt Software (firma numită până acum Trolltech) la zilele dezvoltatorilor Qt din Munchen. O versiune alfa va fi lansată în câteva săptămâni.

KDE 4.2 este în dezvoltare. Evident, procesul de dezvoltare se va accelera treptat pe măsură ce noua ramură KDE va deveni cea folosită de majoritatea utilizatorilor KDE actuali. Iată cum arată KDE 4.2 în momentul de faţă.

OpenVAS este Open Vulnerability Assessment System, o aplicaţie ce vă ajută la securizarea reţelelor de calculatoare. E exact opusul lui Metasploit.

Audacity este unul din acele softuri Open Source deosebit de bine realizate! Dacă aveţi de făcut vreo editare audio, profesională sau nu, acest software este soluţia.

Songbird este un player audio mai nou şi mai necunoscut utilizatorilor. Vă recomand să-l încercaţi, dar mai înainte de asta, aruncaţi o privire aici.

ATI Radeon HD este driver-ul Open Source de la AMD, ce progresează într-un release cât altele în 10. La scurt timp după lansarea versiunii 1.2.2 s-a început lucrul la versiunea 1.2.3 şi, dacă aveţi placă grafică AMD/ATI, cu siguranţă vă interesează acest lucru. Şi Catalyst-ul a fost actualizat până la versiunea 8.10 beta.

smartmontools este un pachet de programe foarte utile pentru monitorizarea S.M.A.R.T. a hard-disk-ului sistemului dvs. Având în vedere că utilizarea acestor utilitare nu este întotdeauna treabă uşoară, acest articol ar trebui să vă dea o mână de ajutor.

Python 3.0 va aduce multe noutăţi. Am amintit puţin despre noua versiune de Python săptămâna trecută şi cred că e cazul să profundăm subiectul. Şi fiindcă suntem la capitolul limbaje de programare, haideţi să vedem cum stă treaba cu folosirea limbajului Ruby.

Claws Mail este un client de mail cu… un nume ciudat. De fapt, e uşor şi rapid şi poate fi o alternativă la mai greii Thunderbird şi Evolution. Acest articol, axat pe varianta de openSUSE a aplicaţiei amintite anterior, ar trebui să vă dea mai multe informaţii.

Dillo este, de asemenea, o alternativă. De data asta, o alternativă la Firefox. Versiunea 2.0 este la fel de ultra-uşoară, dar suportă şi file (tab-uri) ca şi Firefox!

Shantz-XwinWrap are un nume şi mai ciudat! V-aţi prins ce face? Exact! Vă permite să puneţi pe desktop-ul calculatorului dvs cu Linux un film sau un screensaver. Proiectul a ajuns la versiunea 0.02. Nu pare stabil, dar cine se poate abţine să nu-l încerce?

Firebird este ce? Iată am vorbit ca-n Star Wars sau… am început fraza tot cu numele aplicaţiei. Dar, pe bune, citiţi acest articol interesant despre proiectul Firebird, un proiect destul de complicat şi din punctul meu de vedere.

YaKauke este o aplicaţie despre care vă spuneam acum un an că a devenit terminalul meu implicit în Linux. Iată un articol despre această aplicaţie superbă!

Adobe a lansat Flash Player 10 şi pentru Linux! Nu avem de-a face cu un software Open Source aici, dar merita menţionat. Din păcate, este vorba tot numai de o versiune compilată pe 32 de biţi. Oricum, lansarea s-a lăsat mult aşteptată: 3 ani de la ultima versiune majoră de Flash Player pe Linux şi 5 luni de la versiunea beta.

Două veşti bune vin simultan de la KDE. Prima din ele este lansarea forumului oficial KDE. A doua se referă la platforma pe care acest forum va rula. Aceasta se numeşte MyBB şi tocmai a devenit Open Source sub licenţă GPL v3.

Dacă vreţi să scrieţi o extensie de Firefox, trebuie să citiţi ceva documentaţie. Dar uneori e mult mai uşor să mergeţi pe un exemplu. Încercaţi, de exemplu, să creaţi o extensie care roteşte o imagine.

Firefox 3.1 a ajuns la primul beta! Avem de-a face cu îmbunătăţiri substanţiale şi merită testat. Abia aştept testele comparative între Firefox 3.1 beta 1 şi Google Chrome beta.

Firefox Mobile, sau Fennec, a ajuns, într-adevăr, la prima versiune alfa! Nu am apucat încă să-l instalez, dar cu siguranţă voi încerca să o fac până data viitoare când ne vom reciti!

Ne întâlnim, aşadar, după încă o săptămână de libertate!

Autor: Silvian Creţu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>