Lumea Open Source în săptămâna 20 – 26 octombrie 2008

Ştiri

Google Android a devenit, pe bune, Open Source! Aceasta este ştirea săptămânii tocmai încheiate. Dacă sunteţi interesaţi, intraţi pe pagina oficială a proiectului. E o veste bună mai ales că acum şi cei de la Motorola vor folosi această platformă.

Nu e de mirare că ţara de origine a lui Linus e una din ţările cu cea mai mare rată de adopţie a tehnologiilor deschise. Iată un articol care vă explică şi în cifre despre cum stă treaba cu Open Source-ul în Finlanda.

Despre Adobe Flash Player 10 v-am spus. Şi, la fel, v-am spus despre Wikipedia şi Ubuntu. Ce înseamnă aceste evenimente şi un posibil motiv pentru care Adobe nu lansează un player Flash pentru arhitectura 64bit, aflaţi citind acest articol.

Să fie oare Apple un duşman mai mare al Open Source-ului decât este Microsoft? Hmmm… poate… Citiţi mai multe aici. S-ar putea totuşi ca cel mai de temut „duşman” al momentului, criza financiară, să fie un aliat bun al Open Source-ului. Sau nu… Oricum, se pare că ruşii contează mult pe Open Source.

Mare veste din partea celor de la Qt Software (ex-Trolltech). Sub „conducerea” celor de la Nokia, aceştia au portat Qt pe Symbian S60, mărind astfel şi mai mult accesul utilizatorilor la platforma Qt.

Cât valorează Linux? Ei bine, există lucruri pe care banii nu le pot cumpăra şi cred că Linuxul e unul dintre ele. Totuşi, unii au zis că valorează 25 de miliarde de dolari. Nu e prima dată când se fac astfel de calcule şi estimări.

Şi ca să ştiţi pe ce daţi banii (cele 25 de miliarde de dolari) şi fiindcă ştiu că vă plac cifrele de genul ăsta, vă informez că s-a numărat şi nucleul Linux are aproximativ 10 milioane de linii de cod.

iKit este un nou laptop cu Linux. De data asta avem de-a face cu un sistem ultra-ultra portabil, adică de dimensiunile unui PDA. Funcţionează pe nucleu 2.4 şi are Qt instalat! Şi fiindcă tot suntem aici, iată ceva detalii despre ASUS Eee.

Cazuri de violare a licenţelor Open Source au mai existat şi cu siguranţă mai există. Iată că a apărut un ghid care ne ajută depistăm fraudele de genul acesta.

Iată a trecut aproape un an de când Microsoft a pierdut un proces ca i-a obligat să lucreze la interoperabilitatea prin protocolul Samba. Aruncaţi o privire să vedeţi cam ce progres s-a făcut de-atunci…

Despre automobilul Open Source s-a mai vorbit. Mai mult ca exemplu, de multe ori negativ. Dar… cine ştie? Acum că se implică şi BMW, poate această maşină va deveni realitate.

Sisteme de operare

SimplyMEPIS 8 se apropie de lansare. Deşi se află în stadiu beta şi nucleul linux 2.6.27 fusese lansat de doar 10 zile, dezvoltatorii SimplyMEPIS au decis să-l includă în versiunea finală.

Minisys Linux este o distribuţie Linux derivată din Puppy Linux. Evident, vă puneţi întrebarea: ce-o mai fi şi cu distribuţia asta şi cu ce vine nou? Răspunsuri găsiţi aici.

Puppy Linux 4.1 vine în prim plan şi el. Această distribuţie impresionează prin simplitate şi prin faptul că e mic. Şi nu arată rău deloc!

openSUSE 11.1 Beta 3 a fost, în final, lansat. Întârzierea a fost cauzată de probleme cu nişte server-e. Sunt sigur că noua versiune va fi una foarte solidă!

Ubuntu şi familia au ajuns la versiunea 8.10 RC. Versiunea finală va veni pe data de 30. Iată pagina celor de la Kubuntu şi câteva capturi de ecran, şi iată şi pagina celor de la Ubuntu. Aici găsiţi şi un rezumat al celor mai interesante chestii pe care le găsiţi în cea mai nouă versiune de Ubuntu.

Fedora 10 a intrat deja pe ultima sută de metri şi ea, în momentul în care citiţi aceste rânduri. Iată câteva capturi de ecran şi ceva informaţii despre noutăţile pe care le aduce. Versiunea finală este programată pe 25 noiembrie.

Dream Linux 3.5 RC1 este o distribuţie Linux orientată către începători. Şi cum mie îmi place să ma uit peste capturi de ecran, vă dau şi vouă un link să vedeţi despre ce este vorba.

Haiku va veni în curând cu un prim Alfa, aşa cum vă anunţam prin mai. Se lucrează intens şi o versiune pre-alfa a fost deja lansată. Pare a fi un proiect interesant, aşa că le urez succes dezvoltatorilor!

Revista PCLinuxOS a ajuns la numărul din octombrie. Ca să o citiţi, urmaţi această legătură!

Vreţi să ajutaţi distribuţia Debian să ajungă mai repede la versiunea finală? Dacă vă apucaţi să rezolvaţi bug-uri, veţi avea posibilitatea să mâncaţi şi ceva prăjituri!

Despre Manbo Labs v-am spus pe la începutul anului. Iată că, mai nou, Mandriva şi Turbolinux s-au mai şi alăturat proiectului Moblin!

Ubuntu-Fu nu este încă o distribuţie bazată pe Ubuntu, ci o carte care vă poate învăţa multe lucruri utile despre această distribuţie Linux sau altele.

Aplicaţii

OpenOffice.org 3.0, lansarea săptămânii trecute, a încins server-ele, fiind descărcat de peste 3 milioane de ori în prima săptămână! Mai mult, versiunea de Linux vine abia pe locul 3 în topul celor mai descărcate kit-uri!

KOffice 2.0 a ajuns la al doilea Beta iar îmbunătăţirile faţă de Beta-ul anterior par a fi importante. Mai multe detalii găsiţi aici.

Banshee este unul din cei mai mari concurenţi ai lui Amarok. Unul din avantaje este portabilitatea ceva mai mare. Foarte curând va fi portat pe Mac şi apoi pe Windows!

Audacity e un soft foarte performant. Dar asta am mai zis! Haideţi să vedem cum vă poate ajuta să vă transformaţi colecţia de discuri de vinyl într-o colecţie de mp3-uri.

Buddi este un soft care vă poate ajuta în această criză financiară despre care am pomenit mai sus. Este un soft de management al banilor dvs, deci vă poate fi de un real folos dacă îl folosiţi. Dacă vreţi ceva mai mult, chiar o contabilitate mai serioasă, aruncaţi o privire aici.

GIMP 2.6 are deja o lună de când a fost lansat şi încă se vorbeşte mult despre el. Dacă nu aţi trecut încă la această nouă versiune, poate acest articol vă va determina să o faceţi.

Google Gadgets sunt câteva bunătăţi din care din păcate nu m-am înfruptat încă. Le voi încerca foarte curând, pentru că-mi plac foarte mult capturile acestea de ecran!

Miro este o aplicaţie care vă aduce conţinutul video de pe internet la degetul mic, pe Linux! Acest articol vă arată cum să folosiţi această aplicaţie pe Linux.

Wine 1.1.7 arată excelent! Îl folosesc şi sunt plăcut impresionat de performanţele pe care le are. Mai multe informaţii găsiţi în acest articol.

Nucleul Linux 2.6.28 a ajuns la primul RC. Într-adevăr, abia au trecut câteva zile de la lansarea versiunii 2.6.27!

GSmartControl este o aplicaţie foarte binevenită! Este un fel de interfaţă grafică pentru smartmontools, ajutându-vă să citiţi informatiile SMART disponibile pentru hard-disk-urile dvs.

Despre primul beta al lui Firefox 3.1 am amintit data trecută. Nu l-am testat dar am citit că e foarte bun şi, ca de obicei, Microsoft are mult de recuperat dacă vrea să ajungă din urmă browser-ul de la Mozilla cu al lor Internet Explorer 8. Şi tot la acest capitol, iată câteva impresii aici şi aici despre primul alfa al lui Fennec, pe care îl puteţi testa şi dvs pe desktop.

Despre jocuri n-am mai zis de ceva vreme. Iată, de data aceasta vreau să vă prezint o dată trei FPS-uri bune pentru Linux şi apoi încă trei. Iar în final, iată şi un articol despre Battle for Wesnoth.

Dacă sunteţi întotdeauna foarte ocupat(ă), atunci cu siguranţă aveţi probleme în a ţine minte ce urmează să mai faceţi în viitorul apropiat. Aici poate interveni unul din aceste 3 managere de sarcini.

Manageri de parole pentru Linux sunt destui. E foarte bine când găsiţi câţiva care funcţionează pe orice sistem de operare. Iată aici găsiţi trei exemple ce vă pot atrage atenţia. 

Şi iată că încă o săptămână de libertate şi Open Source s-a încheiat! Ne vom reciti data viitoare cu ştiri cel puţin la fel de interesante!

Autor: Silvian Creţu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>